• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • warning: Creating default object from empty value in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/date/date/date.module on line 661.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/arborise/public_html/breite.ro/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

Reptile

Reptilele din Rezervaţia Breite sunt reprezentate de patru specii: şarpele de casă (Natrix natrix), şarpele de alun (Coronella austriaca), şopârla de câmp (Lacerta agilis) şi „şarpele de sticlă” (Anguis fragilis). În zona oraşului Sighişoara se mai întâlnesc guşterul (Lacerta viridis) şi ţestoasa de mlaştină (Emys orbicularis).

Şarpele de casă preferă zone umede dar însorite (de exemplu, zonele de-a lungul şanţurilor de drenaj): este legat de aceste habitate prin hrana lui, reprezentat de amfibieni. Nu este şarpe veninos. Compensează însă foarte isteţ această slăbiciune, folosind un arsenal de metode de intimidare a „inamicului”: şuieră, se încolăceşte, se comportă ca un şarpe veninos, împrăştie substanţe urât mirositoare. Ca un ultim aspect interesant, dacă trebuie, poate demonstra rapid ca el deja a murit: se încolăceşte, nu se mişcă, îşi deschide gura, scoate limba (lăsând-o chiar la o parte...!) (vezi imaginea din galeria foto de mai jos care prezintă o astfel de poziţie). Toate aceste comportamente, dar şi frumuseţea lui fac din el un şarpe foarte simpatic care ar merita respectul nostru.

Datorită „regimului alimentar”, şarpele de casă este negativ afectat de către declinul amfibienilor. Pe Breite, şarpele de casă se întâlneşte mai frecvent în zona sudică decât în zona nordică. Acest fapt se poate explica prin starea mai bună a habitatelor acvatice şi implicit densităţile populaţionale mai mari ai amfibienilor aici. Toate capturile efectuate în partea de nord a rezervaţiei au fost reprezentate de juvenili şi subadulţi, pe când în partea sudică a rezervaţiei se pot captura inclusiv exemplare adulte. Cel mai lung exemplar capturat pe Breite de către noi a atins aproximativ 1 metru lungime şi este arătat într-una din imaginile din galeria foto de mai jos (imagine efectuată în 2004). Astfel de exemplare azi au devenit rare, din păcate.

Şarpele de alun se poate întâlni foarte rar atât în natură, în general, dar mai ales în Rezervaţia Breite. Un exemplar (de fapt, primul semnalat) a fost găsit în Rezervaţia Breite în luna iunie 2010. Se hrăneşte în special cu şopârle – de care găseşte în belşug în Rezervaţie. Cu puţină imaginaţie combinată cu frică, se poate confunda cu vipera. Nu este veninoasă, dar şuieră şi poate muşca dacă este prins.

Şopârla de câmp este şi ea legată de zone cu umiditate crescută dar şi însorite. Pentru că Breite este umed în fond – această şopârlă se simte foarte bine aici. Se hrăneşte cu nevertebrate şi nu prea are prădători naturali. Observaţiile arată că şopârla de câmp colonizează repede zonele în care s-a defrişat carpenul (parte a planului de management al Rezervaţiei). Colonizarea se face mai ales de către stadiile juvenile-subadulte.

Şarpele de sticlă, contrar numelui, este şopârlă! Este poate una dintre cele mai timide şi inofensive reptile din regiune. Rareori se poate vedea, mai ales în zilele calde, după ploaie. Datorită vieţii ascunse, este printre cele mai puţin studiate reptile din România! Pe Breite este bine reprezentat, totuşi, însă nu se cunoaşte îndeajuns ecologia ei. Bănuim însă, că se simte bine pentru că habitatul lui este bine reprezentat de vegetaţia ierboasă densă şi pădurile din jur.

Conform cunoştinţelor de care dispunem, reptilele din Rezervaţia Breite nu au deocamdată nevoie de măsuri speciale de management pentru conservarea lor. Măsurile pe care Fundaţia Mihai Eminescu Trust le aplică sunt suficiente pentru asigurarea menţinerii pe termen lung a lor. Şarpele de casă va beneficia din măsurile luate pentru conservarea amfibienilor: dacă aceste măsuri au succes, protejarea şarpelui de casă va fi asigurată. Prin urmare, cea mai buna metodă de a proteja aceste vertebrate este pur şi simplu, să îi lăsăm în pace.

Dr. Tibor Hartel

„Şarpele de sticlă” (Anguis fragilis)
Şopârla de câmp (Lacerta agilis)
Şarpele de casă (Natrix natrix) - un viu mort
Şarpele de casă (Natrix natrix) - în mâna lui Alexandru Gota
Şarpele de alun (Coronella austriaca)

Custozi                                                                                                              Finanţatori

Parteneri media